skip to Main Content
"De dag begon met wat listige duintjes"

Van Steenbergen en Willemse in treintje naar de finish

Ook de tiende etappe van de Dakar Rally 2022 wisten Henri van Steenbergen en Eyck Willemse net voor zonsondergang af te tikken. Met nog twee etappes te gaan, gloort het einde van de Dakar. Het einde van de etappe haalden ze in een treintje met een stuk of zes, zeven andere auto’s.

“Ik kon er niet langs”, verklaarde Henri van Steenbergen de optocht. “We reden allemaal achter elkaar aan over een smal pad, met stenen en gaten, in het stof met de zon pal in het gezicht. Ik had al een struik platgereden die ik niet had gezien, dus ik heb me er maar bij neergelegd. Dan maar vijf minuten langer onderweg. Dat maakt nu toch niets meer uit.”

Het is dat Oryx Rallysport door pech in de allereerste etappe al buiten competitie raakte, maar los van die ene dag – en het missen van de tweede – loopt de Dakar voor Van Steenbergen en Willemse eigenlijk als een trein. Zeker de laatste paar dagen gaat het uitstekend. Ook in deze tiende etappe waren er geen problemen.

“De dag begon met wat listige duintjes, waar we onder meer de truck van Gert Huzink kapot zagen staan en wat ssv’s zagen liggen. Maar daarna kwamen er mooie, glooiende zandpaden. Voor ons doen zat de snelheid er goed in”, vertelt Van Steenbergen in het bivak in Bisha. “Het laatste stuk, na een stukje verbinding over de weg, was een slecht pad de bergen uit, met veel stenen en gaten.” Daar vormde zich het treintje naar de finish.

De voorlaatste etappe, morgen, wordt nog wel een knoeperd, met een flink stuk level 3-duinen. In de briefing waarschuwde de wedstrijdleiding voor ‘gecompliceerde, zachte, erg moeilijke en gebroken duinen’. “Als ze dan maar een beetje voorin de proef zitten”, hoopte Van Steenbergen. “Zodat we ze bij daglicht kunnen rijden. Dan komen we er wel doorheen. Voor wat snelle paden in het donker draai ik mijn hand niet meer om.”