skip to Main Content
"Het was zo’n mooie, zware proef, 346 kilometer genieten"

Van Steenbergen en Willemse genieten van superetappe

De elfde etappe was wel zo ongeveer de zwaarste van de Dakar Rally 2022, maar Henri van Steenbergen en Eyck Willemse genoten van de eerste tot de laatste kilometer. “Het was zo’n mooie, zware proef”, vond Van Steenbergen. “346 kilometer genieten.”

Het ging niet zonder slag of stoot – letterlijk. Het eerste deel van de proef bestond uit duinen, die varieerden van level 1 tot level 3. “Verraderlijk en moeilijk, maar heel mooi om te rijden. Een keer of drie, vier moesten we eruit om te graven en één keer moest ik afdraaien omdat ik recht op een fotograaf af reed en ik die vent niet ondersteboven wilde rijden.”

Net voor de neutralisatie, waar iedereen verplicht 20 minuten moet pauzeren, kwamen de mannen van Oryx Rallysport landgenoot André Thewessen tegen, die zijn ssv op het dak had gelegd. “We hebben geholpen hem weer overeind te zetten, maar die heeft wel een pak schade. Dat zag er niet best uit. Zonde”, vertelde Van Steenbergen. “Daarna hebben we nog een Toyota geholpen.”

Het gevolg was wel dat ze weer in het donker terecht kwamen en deze keer was het niet alleen maar paden. “Gemene kleine duintjes, kort achter elkaar. We reden vol op de neus een gat in tussen twee van die duintjes. Op het oog was er geen schade, maar we stonden wel vast. We zijn eruit getrokken door een van de De Groot-trucks. In het bivak zagen we dat er wel degelijk schade is: de intercooler en de radiateur zijn net een wokkel.”

Die schade is wel te verhelpen voor de laatste etappe, met een proef van 163 kilometer en dan door naar Jeddah. Daar ligt helaas geen medaille te wachten op Van Steenbergen en Willemse, maar dat maakt de voldoening er niet minder om. “Het is zonde van die eerste dag, maar we hebben wel laten zien dat wij het kunnen en dat de auto het kan. Ik had het voor geen goud willen missen.”