skip to Main Content
"We hebben laten zien dat we het wel kunnen, en de auto ook"

Geen medaille, wel plezier voor Van Steenbergen en Willemse

Een medaille zat er ook in zijn tweede Dakar Rally niet in voor Henri van Steenbergen. Een kapotte waterpomp op de eerste dag gooide roet in het eten van Oryx Rallysport. Dat nam niet weg dat Van Steenbergen en zijn navigator Eyck Willemse met volle teugen genoten van de Dakar Rally 2022.

“Het zat in het begin tegen en dat is hartstikke zonde”, blikte Van Steenbergen terug aan de finish van de laatste etappe. “We hebben laten zien dat we het wel kunnen, en de auto ook. Natuurlijk hebben we onderweg wel wat gehad, maar dat hebben we kunnen oplossen.”

In de tien etappes die ze uitreden, hebben Van Steenbergen en Willemse genoten. “We hebben zoveel plezier gehad. En gisteren helemaal. Dat was een superetappe. Daar heb je er het liefst twaalf van. Alleen wordt het veld dan wel steeds dunner.” “We hebben het zo goed gehad met zijn tweeën”, vulde Willemse aan. “Dat maakt het compleet. Er is geen onvertogen woord gevallen. Ook niet met de jongens in het bivak, die alles oppakten, elk boutje naliepen, en steeds weer zorgden dat de auto in orde was. Ook als we middenin de nacht aankwamen en zij tot half zes door moesten werken.”

De allerlaatste etappe was nog best een lastige. “Een bokkenproef”, noemde Van Steenbergen het. “Met wat gemene dingetjes. We hadden wat problemen met de vacuümpomp van de rembekrachtiging. Ik kwam op een bocht af en moest heel hard trappen want er gebeurde niet zoveel in het vooronder. We zijn maar een beetje uitgebold, want in de laatste kilometers de boel nog slopen, dat doen we niet.”

Onderweg maakten Van Steenbergen en Willemse al nieuwe plannen, want dat Oryx Rallysport terugkeert in de Dakar Rally is wel zeker. “Het zit in je”, constateerde Van Steenbergen. “De Dakar Rally is een besmetting. Het coronavirus is nog eerder de wereld uit dan het Dakarvirus.” Met andere woorden: wordt vervolgd…