skip to Main Content
“Het ging fantastisch”

Van Steenbergen en Willemse genieten van een gave proloog.

Het was maar 19 kilometer, maar voor Henri van Steenbergen en Eyck Willemse was het puur genieten. De opening van de Dakar Rally 2022 verliep geheel volgens plan voor het Oryx Rallysport- duo. Op iets meer dan acht minuten van dagwinnaar Nasser Al-Attiyah kwamen ze aan de finish van etappe 1A.

“Het ging fantastisch”, vond Van Steenbergen. “Je kunt geen beter begin van het jaar hebben. We waren er ook wel aan toe. Die laatste dagen voor de start duren zo lang… Ik ben blij dat we nu begonnen zijn en dat we een proefje als deze hebben gekregen. Als dit de toon is voor de rest van de Dakar, zijn wij dik tevreden. Maar het zijn nog twaalf etappes. We rekenen dag voor dag, meter voor meter.”

Navigator Eyck Willemse was het daar mee eens. Hij vond het proefje op 225 kilometer van startplaats Jeddah ‘heel gaaf’. “In het begin een beetje paden, maar daarna kwamen er toch wel serieuze duinen, met knikken en flinke afstappen. Van die afdalingen waarbij je tegen de voorruit aankijkt en denkt ‘waar gaan we heen?’. Die was leuk! De duinen waren goed te volgen, een beetje twisty. We hebben 19 kilometer fun gehad. We hebben er zelfs nog eentje ingehaald.”

Lang niet iedereen had zo’n leuke start van de Dakar, zagen Van Steenbergen en Willemse onderweg. “Er stonden er al een paar met pannen. In de proloog! Dat is echt niet leuk. Zo wil je niet beginnen.” Morgen (zondag) staat etappe 1B op het menu: een serieuze proef van 333 kilometer die begint en eindigt in Ha’il.