skip to Main Content
"Helemaal achteraan, maar we zijn vloeiend door de proef gereden"

Van Steenbergen en Willemse sluiten weer aan

Nadat ze de tweede etappe van de Dakar Rally 2022 hadden benut om uit de eerste etappe te komen en naar Al Qaisumah te rijden, sloten Henri van Steenbergen en Eyck Willemse in etappe 3 weer aan. En hoe. Het duo van Oryx Rallysport sloot de rit af als 63ste, in 4 uur en 59 seconden. Dat was twintig minuten minder dan topcoureur Bernhard ten Brinke nodig had voor de 255 kilometer.

Ten Brinke stond weliswaar lang stil met technische ellende, maar dat drukte de pret voor Van Steenbergen niet. “Echt? Die uitslag wil ik uitprinten. Die ga ik inlijsten.” Een opkikkertje als deze kon hij wel gebruiken, na een gevecht met de pechduivel dat twee dagen duurde. Aan de start van de derde etappe stond de Dessert Warrior van Rally Raid UK er weer piekfijn bij. En gedurende de dag bleef de auto lopen als een zonnetje.

“Helemaal achteraan, maar we zijn vloeiend door de proef gereden”, vertelt Van Steenbergen na afloop. “We zijn er eens goed voor gaan zitten. We willen toch graag laten zien dat we het wel echt kunnen. Het ging super. We hebben lekker kunnen rijden en zijn als een kogel door de duinen gegaan.”

Zelfs in de duinen kon Van Steenbergen de snelheid er goed in houden. “Alles boven de 50 kilometer per uur en dat is voor onze auto best uniek”, zegt hij. “Het is tot nu toe niet wat het had moeten zijn, door die kapotte waterpomp in het begin van de eerste etappe, maar we rijden nog.” Buiten competitie weliswaar, met 38 uur straftijd, omdat ze een dag hebben overgeslagen, maar de ervaring telt. “We komen zeker nog een keer terug om wél die medaille op te halen, maar voorlopig gaan we gewoon elke dag proberen aan te komen voor de eer.”

Dat het in de derde etappe vlotjes ging, is goed nieuws voor de vierde etappe, want dat is de langste van deze Dakar, met een proef van 465 kilometer die de deelnemers naar Riyad brengt.