skip to Main Content
"Gouden dag, Zo wil je ze elke dag!"

‘Gouden dag’ voor Van Steenbergen en Willemse

De vijfde etappe van de Dakar Rally 2022 was een ‘gouden dag’ voor Henri van Steenbergen en Eyck Willemse. Van Steenbergen stuurde foutloos, Willemse navigeerde foutloos en de auto bleef ook foutloos. “Zo wil je ze elke dag”, stelde Willemse tevreden vast in het bivak van Riyad, na een proef van 395 kilometer.

Doordat de motoren en auto’s gescheiden routes reden – morgen weer – konden Van Steenbergen en Willemse ook eens bijtijds op pad en waren ze ook bijtijds weer binnen. Toch was het een lange dag en waren ze 6 uur en 45 minuten onderweg in de special stage. Dat leverde de 61ste plaats op: eentje vóór ‘Monsieur Dakar’ Stéphane Peterhansel. Weer een uitslag om in te lijsten.

Los daarvan hadden het Oryx Rallysport-duo gewoon een erg leuke dag. “Het was mooi, we hebben lekker gereden. Heel relaxt”, vond Eyck Willemse. “Wij zijn geen hardrijders. Dat kan onze auto ook helemaal niet. Wij moeten het hebben van ‘blijven rollen’. Maar in de duinen zijn we gewoon echt goed! We lopen daar in op de auto’s voor ons. Het is echt goud om daar te rijden.” Duinen zaten er genoeg in de vijfde etappe, ongeveer 60 kilometer. De dag begon met mooie, snelle paden met bulten kamelengras. Dat terrein ging over in zandpistes, die vervolgens weer overgingen
in duinen. “Dat gaat zo mooi”, glunderde Willemse. “Zulke dagen, daar doen we het voor. Het is zo fijn om te rijden zonder problemen.”

Een eervolle vermelding voor de drie monteurs van Oryx Rallysport – Koen Borsboom, Rinus Auwema en Wim de Waal – is dan ook wel op zijn plaats. “Ze werken hard”, vertelt Willemse. “Zij elimineren mogelijke problemen preventief voor ons, zodat wij zo’n mooie dag hebben.” Nog één dag hebben Van Steenbergen en Willemse voor de boeg tot de rustdag. Morgen, de zesde etappe, rijden de auto’s en trucks de route die de motoren vandaag hadden, een lus van 348 kilometer ten zuiden van Riyad. “Dat kan stiekem nog best een lange dag worden”, vermoedt Willemse. “Maar dat was het vandaag uiteindelijk ook. De laatste 30 kilometer hebben we toch weer in het donker gereden.”