skip to Main Content

Over de deelname van Team Oryx aan Dakar 2018 kun je een boek schrijven. Eerder hebben we het gehad over hoogte en dieptepunten. Daar willen we het nu niet meer over hebben. Feit is nu dat deze rally voor Team Oryx ten einde is. Klaar. Wat blijft zijn de verhalen en dat zijn er behoorlijk wat.

Het laatste hoofdstuk van deze Dakar 2018 is etappe 4 en de aanloop naar etappe 5.

De start van Etappe 4 werd gevolgd door loodzware duinen. Nog nooit had iemand van de eerdere deelnemers dit meegemaakt tijdens de voorgaande edities in Zuid Amerika. Duinen zoveel, zo hoog, zo stijl en tegelijk zo ontzettend zacht, dat het 200 kilometer volle bak was om er doorheen te komen. Daarna stenen, veel stenen die een aanslag pleegden op de auto ook al deden Henri en Gert er alles aan om de auto daar waar mogelijk te ontzien.

Maar juist deze omstandigheden, daarom nam Team Oryx deel aan de rally. Dé Dakar Rally, de zwaarste rally op deze planeet, afzien, werken, zweten, repareren, oplossingen zoeken en gaan tot het gaatje. En dat 14 dagen lang.

Start etappe 4 

En het lukte. Eindelijk kwamen Henri en Gert om 01:20 uur in de nacht aan in het bivak. Het doel van de dag was weer bereikt. Snel even slapen want om 04:15 zou de wekker weer gaan om koers te zetten naar de start van etappe 5.

Tijdens de verbinding naar de start en al vrij vlug na het verlaten van het bivak ging het echter goed mis.

De stenen tijdens etappe 4 hadden hun werk gedaan. Er was schade aan de auto. Het diff achter was lek geraakt waardoor deze helemaal vast liep op de verbindingsroute. Terwijl het service team onderweg was met allerlei onderdelen waren Henri en Gert al begonnen e.e.a. los te maken. Hierbij werd er nogal wat schade geconstateerd en eigenlijk was toen het lot al bezegeld.

Een goede reparatie uitvoeren om toch op tijd aan de start van etappe 5 te kunnen verschijnen én daarbij ook nog kans te zien om de etappe door te komen zat er toen al niet meer in…

Opnieuw tikt de klok door, samen met het service team wordt de schade verder bekeken en beetgepakt. En ondanks dat het team never, nooit wil opgeven werd de realiteit duidelijk. De hele achteras moest vervangen worden.

Om 12:00 uur is men klaar, de auto kan weer verder. De uiterste tijd voor de start van etappe 5 was echter 09:15 uur. Dit keer geen herkansing zoals tijdens etappe 2, Dakar 2018 is nu echt over.

Wat rest is een boek schrijven vol met avonturen en herinneringen over deze editie.