skip to Main Content

Man oh man, wat een eerste dagen van Dakar 2018. Hoogtepunten, zoals eindelijk de start in Lima van Dakar 2018 voor Team Oryx en een lekker verlopen eerste etappe. Super!

Maar snel daarna, etappe 2. Een ander verhaal.

Een loodzware etappe met enorm veel zand en een verschrikkelijke duinpan waarin 25 teams genadeloos vast kwamen te zitten. Gezamenlijke pogingen om eruit te komen lukte niet waarbij het team samen met andere gedwongen was in de woestijn te overnachten.

In de ochtend weer proberen, recht omhoog, schuin omhoog, achter elkaar omhoog, niets maar dan ook helemaal niets lukte. En langzaam tikte de tijd weg om de start van etappe 3 te kunnen halen. Het bericht was er al dat de start langer open zou blijven maar ook die tijd zou door Team Oryx waarschijnlijk niet gehaald worden.

Blijven proberen, ander helpen, hoop blijven houden. Henri en Gert bleven gaan in de hitte van de woestijn. Het zou toch niet zijn dat Dakar 2018 voor Team Oryx hier zou gaan eindigen….

Vanuit het bivak kregen we de eerste berichten dat het toch echt over was. De start was gesloten en Henri en Gert waren nog altijd niet binnen. Gelatenheid, stiekem een traantje wegpinken, de wedstrijd zat erop!

Een telefoontje van Henri bevestigde dit nog eens. Zijn woorden: “We hebben er alles aan gedaan, niet alleen voor onszelf maar ook voor anderen. Het lukte niet, we staan nu eindelijk op het asfalt maar de Dakar 2018 is echt over! Gert en ik rijden direct door naar het bivak van etappe 3 en sluiten ons aan bij het service team. We spreken elkaar nog wel….”

Duidelijker was het niet, het wachten was op het verdere verhaal en de vraag wat nu?

Diep in de nacht een bericht van Mariska van Steenbergen. ZE MOGEN DOOR!! Check, check dubbel check, het is echt zo. Wat normaal niet gebeurt, was nu wel het geval. De organisatie van Dakar had, op basis van Fairplay, Team Oryx en drie andere teams (die eigenlijk ook waren uitgevallen) een nieuwe kans gegeven. Dit omdat deze teams zich uitzonderlijk behulpzaam hadden opgesteld om andere gestrande teams in de duinpan te helpen om eruit te komen.

Ondanks dat ze dus etappe drie niet hadden kunnen rijden mochten ze toch aan de start verschijnen van etappe 4. Een uitzondering die zeer zelden wordt gemaakt door de organisatie van de Dakar Rally.

En ze zijn dus weer onderweg. Van hoogtepunt naar mega dieptepunt en weer verder.

Inmiddels zijn Henri en Gert voorbij Waypoint 5, op weg naar waypoint 6 en 7 en uiteindelijk de finish van etappe 4.

Voorlopig zijn ze dus nog niet van Team Oryx af!