skip to Main Content
"Uitrijden is voor ons het enige dat telt"

Henri van Steenbergen uit op revanche in Dakar 2022

Te veel pech was er in 2018 de oorzaak van dat Henri van Steenbergen niet de finish haalde van de Dakar Rally. Revanche zat er tot op heden niet in. Dat is nu anders. Samen met navigator Eyck Willemse en de rest van Oryx Rallysport is Van Steenbergen in de Dakar Rally van 2022 weer van de partij.

Het kostte tijd en energie om de boel in orde te krijgen, maar die lange aanloop zou – als het goed is – nu wel zijn vruchten moeten afwerpen. “De tijd is nuttig besteed”, vertelt Henri van Steenbergen bij de laatste checks in Jeddah voor de start van de Dakar 2022. “We hebben veel veranderd en verbeterd aan de auto en ook wat betreft sponsoring is er veel werk verzet. We hebben hier echt naar toegeleefd. Het is dus ook best spannend om hier weer te staan.”

In 2018 ging het mis in Zuid-Amerika. In de tussentijd is de Dakar Rally verkast naar Saoedi-Arabië, waar het evenement nu voor de derde keer wordt gehouden. Nieuw terrein dus voor Van Steenbergen, Willemse en de auto, een Desert Warrior die inmiddels een indrukwekkende geschiedenis heeft. “Uitrijden is voor ons het enige dat telt”, benadrukt Van Steenbergen. “Met dat doel hebben we de auto fors onder handen genomen. Vooral de stuurinrichting en de dempers zijn drastisch aangepast en verbeterd. Met de stuurkogels hadden we veel problemen: die braken af. Doordat die verbeterd zijn, hebben we ook de stuurstang aangepast. De dempers zijn gemoderniseerd naar de huidige standaard en het terrein.”

Ter voorbereiding op de Dakar Rally reden Van Steenbergen en Willemse onder meer de Andalusia Rally in Spanje. “Die was uitermate nuttig om de auto goed te testen en om kennis te maken met het digitale roadbook. Het werkt hier ietsje anders dan daar, maar het is niet meer totaal nieuw voor ons en dat is erg prettig.”

Overmorgen (zaterdag) gaat de Dakar 2022 van start met een proloog van 19 kilometer, als voorbereiding op de eerste echte etappe, op zondag 2 januari.