skip to Main Content

De organisatie sprak er al over, er waren nog geen zandstormen geweest. Maar toen Henri vanavond vanuit het bivak belde was het dan toch zover, een echte zandstorm. Nu maar hopen dat deze letterlijk over waait zodat de etappe morgen gewoon van start kan gaan met ondersteuning van de helikopters.

Terug naar de dag van vandaag. Het was opnieuw een mooie etappe. Marokko blijft toch wel een rally land bij uitstek. Het landschap, het klimaat, de cultuur, het heeft alles in zich. Jammer dat de “echte” Dakar hier geen gebruik meer van maakt (of beter kan maken).

De dag van Team Oryx ging op zich goed alleen kreeg men opnieuw problemen met de stuurbekrachtiging. Het blijkt dat dit veroorzaakt wordt door een niet originele leiding/stuurkabel die de vorige eigenaar in de Desert Warrior heeft gebruikt. Helaas lukt het niet direct om dit probleem op te lossen waardoor de laatste dagen na 1,5 uur in de etappe de stuurbekrachtiging het begeeft. Erg lastig, zeker omdat na het uitvallen van de stuurbekrachtiging het tempo echt omlaag moet. Het team kijk vanzelfsprekend toch naar mogelijke oplossingen die nog gedurende de rally uitkomst kunnen bieden.

Ook de achternaaf had vandaag een griepje. Een griepje in de zin dat deze olie lekte. Gelukkig kreeg men gedurende de dag wat extra differentieel olie van het team BlackRAM Rallyteam (www.blackram.nl) die met een sponsor als Eurol (specialist in oliën) natuurlijk altijd wat extra voorzien zijn van de betere olie producten. Met wat extra olie ging het verder prima en Henri en Gert waren dan ook weer op tijd in het bivak om zich samen met Arnoud en Edwin voor te gaan bereiden op de dag van morgen.

Het dames team wat ruimte huurt in de service truck van Team Oryx, Rallyteam Les Gazelles (www.lesgazelles.nl) dwingt respect af. Ondanks wat tegenslag rijden ze mooi contant door waarbij ze zeker niet onder doen voor veel “mannen” teams. Helaas hadden ook zij vandaag wat pech. Net voor het einde van de special kregen ze te maken met een kapotte startmotor. Dit zal de dames, Saska Bloemhoff en Yvette Olde Monnikhof er echter niet van weerhouden om verder te gaan richting etappe zes, de etappe van morgen.

De zesde etappe morgen, een etappe van 500 kilometer van Merzouga naar Tendrara. Met in het begin vooral hoge duinen gevolgd door hele snelle stukken, rivierbeddingen, een geneutraliseerd verbindingsstuk (waarbij er op de site van de rally staat “a nice and relaxing liaison with some stunning vieuws”) en daarna als laatste een hele snelle piste. Team Oryx heeft er opnieuw zin in!

Op de foto’s hieronder, Edwin en Arnoud creatief en met veel plezier bezig in het bivak.

LR2016_18_04_Leg4_1265 LR2016_18_04_Leg4_1261